Ressenya de la sessió
Durant el Webinar del dia 23 de gener de 2025 Certificació Programa Optimització de l’ús Antimicrobians (PROA), es va parlar del model de governança , on per garantir l’estructura es necessari la coordinació entre VINCAT, CatSalut i Territori.
Es van presentar les dues normes per certificar els equips PROA:
A l’autoavaluació realitzada de 160 equips PROA es va veure que només un 12,50% dels comunitaris i un 25% dels hospitalaris podrien assolir els estàndards del nivell bàsic. A partir d’aquests resultats el Departament de Salut-PROA Cat, va establir propostes de millora enfocades a elaborar models de documents, estratègies per la prescripció diferida d’antibiòtics (AQUAS), programa de formació continuada i una bústia de comunicació per millorar el contacta amb el PROA Cat (proacar.salut@gencat.cat).
Es va explicar la norma de certificació dels equips PROA, on es va destacar una estructura comuna entre les dues normes basades en aspectes organitzatius, institucionals, recursos, indicadors, intervencions educatives, coordinació assistencial, prescripció i dispensació segura dels antibiòtics. Es van presentar els tres nivells de certificació possibles: categoria bàsica, avançada i excel·lent, i com cada estàndard presenta una estructura amb tota la informació necessària per la seva correcta interpretació.
Per finalitzar es va presentar l’actual situació del procés de certificació (document 1, document 2), on tots els equips PROA poden realitzar el procediment d’autocertificació amb l’aplicació CertificaPROA. Com a fase final al segon semestre del 2025 hi ha la previsió d’auditories presencials realitzada per Tècnics designats del Departament de Salut.
Vam finalitzar recordant que la certificació és un reconeixement institucional, que es necessari no inicial el procés si no hi ha certesa de complir les exigències de la categoria bàsica i es recomana intentar assolir el nivell màxim treballant en els estàndards corresponents.