El passat dijous 14/03/2024, es van celebrar la 3a Edició dels premis TOP VALUE de IQVIA SPAIN.

TOP VALUE és un programa de Benchmarking , que té l’objectiu d’avaluar i comparar l’estat de les organitzacions respecte a l’orientació a resultats de valor. Per a avaluar aspectes concrets es divideix en 4 dimensions.

Figura nº1_Dimensions contemplades al Programa TOP VALUE IQVIA

Els mecanisme de mesura són:

  • Enquestes a professionals: És necessari disposar d’un volum mínim de resultats de professionals, respecte al coneixement en orientació de resultats de valor en salut a l’organització.
  • Qüestionari: Es detallen els estàndards i les evidències de compliment en el marc de les 4 dimensions del programa.

    Figura nº2_Blocs avaluats dintre de les dimensions del TOP VALUE IQVIA

     

  • Bases de dades: Dades basades en indicadors Triple Aim de transfusions, radiacions i antimicrobians.

Addicionalment, les evidències presentades són avaluades per uns criteris d’objectivitat que segons siguin sense evidència, poc robust o suficient robust, es donarà un pes o una ponderació de puntuació.

La participació en el programa durant el 2023 ha sigut de 46 centres, on 24 han finalitzat parcialment la documentació o no han abandonat, i només 22 han aconseguit finalitza tot el procés.

IQVIA_TOPVALUE_FRAMEWORK_2024

>> Descarrega el PDF

Orientació a resultats de valor

El valor en salut d’un determinat procés assistencial es mesura a partir dels resultats que importen a les persones, dividit pel cost global d’assolir-los

Els resultats de l’atenció sanitària ha estat basada fins ara en indicadors de productivitat (com per exemple: estada mitjana, nombre d’altes, nombre d’intervencions de cirurgia major ambulatòria, etc…), i amb indicadors de resultats que només consideraven aspectes relacionats amb complicacions, reingressos o mortalitat.

Els models assistencials orientats a resultats de valor, tenen un enfocament estratègic que prioritza i incentiva l’efectivitat per sobre del volum d’activitat i per tant fa una proposta transformadora dels models d’avaluació i finançament de l’atenció sanitària.

En la Jornada de Premis les nostres companyes Gema Muñoz i Elisabet González membres de la Junta de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial, van recollir el guardó del seus centres dintre de la categoria TOP VALUE Global i Right Care respectivament.

Aprofitem per felicitar a tots els centres galardonats i premiats per la seva participació.