Ressenya de la sessió

Prematuritat i Qualitat, 24 octubre 2024

El dia 24 d’octubre va tenir lloc a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mediques el Webinar “Prematuritat i Qualitat” organitzat conjuntament per la Societat Catalana de Qualitat i el Grup de Treball d’Estudis Neonatals de la Societat Catalana de Pediatria.

La sessió va ser  moderada per  Ma Luisa de la Puente. Doctora en Medicina. Especialista en Pediatria i Medicina Preventiva i Salut Pública. Consultora en Planificació i Avaluació sanitària i en Qualitat assistencial i membre de la Junta de la Societat Catalana de Qualitat.

Els 3 ponents van ser:

  • Victoria Aldecoa. Doctora en Medicina. Especialista en Pediatria, neonatòloga i coordinadora de Qualitat del servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. La seva ponència va ser sobre els Mecanismes de control i millora de la qualitat assistencial i la seguretat del pacient en una unitat de neonatologia.  
  • Maria Valls. Educadora infantil i primària. Mare de nena prematura. Membre de la Junta de SOM Prematurs. Junta de SOM Prematurs. La seva ponència va ser sobre els Estàndards EFCNI (European Standards of Care for Newborn Health https://newborn-health-standards.org/)
  • Ma Dolors Navarro. Doctora en Medicina. Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. Directora de l’Àrea de Participació i Capacitació de Pacients de l’ Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Ha estat Presidenta del Foro Español de Pacientes. La seva ponència va ser sobre la Participació ciutadana per a la millora de la qualitat assistencial i els mecanismes d’avaluació.

 

Desenvolupament de la sessió

Ma Luisa de la Puente va fer la introducció explicant que en aquests principi de segle, la complexitat de l’atenció critica pediàtrica continua augmentant i per tant, el control i millora de la qualitat assistencial es un repte al que cal donar resposta utilitzant les noves estratègies i mètodes que s’hagin mostrat efectius dins els recursos disponibles en les institucions. En aquest sentit, els estàndards i guies basats en la evidencia científica, l’anàlisi dels riscos de seguretat del pacient, la optimització dels recursos disponibles i la participació de familiars i cuidadors en l’atenció esdevenen instruments imprescindibles  per assolir mes valor a l’atenció, fi últim de l’atenció sanitària.

La implementació d’aquestes noves estratègies i instruments no sempre es fàcil, els professionals no sempre confien en els estàndards i les guies clíniques, sovint manquen dades per avaluar el que es fa i poder comparar-se amb altres i la mesura de la experiència del pacient i el codisseny en les decisions que es prenen son difícils de portar a la practica del dia a dia. Les direccions de les institucions a mes, no sempre donen el suport necessari per la implementació d’aquesta millora.

Victoria Aldecoa va explicar com es gestiona la qualitat en la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Clínic. La Unitat segueix les recomanacions d’una institució auditora externa sobre gestió de la qualitat. El treball de qualitat es basa amb el plantejament d’objectius partint d’un anàlisi de situació. Porten des del 2021 auditant la unitat amb acreditacions anuals que els hi facilita la mesura de la qualitat i la identificació dels punts de millora per la millora continua de resultats. Prioritzen estratègies i processos en base a les auditories. Alhora fan comparació d’ indicadors amb altres unitats similars que els son útils per desenvolupar els projectes de millora (amb exemples com control d’infeccions, lactància materna o  disminució del soroll ambiental).

Maria Valls va presentar els Estàndards Europeus d’Atenció a la Salut del Nadó (ESCNH) que pretenen abordar la situació de la prestació i la qualitat de l’atenció existents a Europa a través d’un ampli conjunt d’estàndards de referència, que cobreixen els temes més importants relacionats amb el naixement prematur i la morbiditat neonatal. Va explicar que per ella es un signe de esperança que una unitat de neonatologia utilitzi aquests estàndards, ja que implica que compleixen unes recomanacions consensuades a nivell europeu, el que dona confiança a les famílies.. Es van desenvolupar per una fundació que engloba associacions de famílies i per experts en salut neonatal. Els 4 aspectes treballats pels estàndards son: cures intensives per nadons prematurs; participació de la família; suport emocional per a les famílies; cura continua després de l’alta. Va explicar també que es vol assolir que les unitats de Catalunya apliquin de forma universal aquests estàndards.

Ma Dolors Navarro va parlar de com podem participar com a pacients i com a famílies però també com a ciutadans. Va desenvolupar el coneixement actual sobre que es és i com es pot participar i de l’avaluació de la participació. L’increment de la literatura relacionada es espectacular (patient colaboration, involvement,  empowerment, engagement, activation,..) tant en Pub Med com en les xarxes socials. La participació pot ser a nivell de l’atenció individual, en el disseny de la organització o en les polítiques sanitàries. Sabem el que volen i que experimenten els pacients i cada vegada sabem recollir-ho de forma mes objectivable a traves de millors indicadors com son els PREMs i els PROMs. Remarca la importància de donar retorn, a les persones que han participat, dels resultats obtinguts en els que la seva participació ha estat important

Va haver debat al final relacionat amb la utilitat dels estàndards i de la comparació amb altres per a la millora de la qualitat, el concepte de participació de les famílies i els sistemes d’avaluació de la mateixa..