Ressenya de la sessió

Prematuritat i Qualitat, 24 octubre 2024

El dia 24 d’octubre va tenir lloc a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mediques el Webinar “Prematuritat i Qualitat” organitzat conjuntament per la Societat Catalana de Qualitat i el Grup de Treball d’Estudis Neonatals de la Societat Catalana de Pediatria.

La sessió va ser  moderada per  Ma Luisa de la Puente. Doctora en Medicina. Especialista en Pediatria i Medicina Preventiva i Salut Pública. Consultora en Planificació i Avaluació sanitària i en Qualitat assistencial i membre de la Junta de la Societat Catalana de Qualitat.

Els 3 ponents van ser:

 

Desenvolupament de la sessió

Ma Luisa de la Puente va fer la introducció explicant que en aquests principi de segle, la complexitat de l’atenció critica pediàtrica continua augmentant i per tant, el control i millora de la qualitat assistencial es un repte al que cal donar resposta utilitzant les noves estratègies i mètodes que s’hagin mostrat efectius dins els recursos disponibles en les institucions. En aquest sentit, els estàndards i guies basats en la evidencia científica, l’anàlisi dels riscos de seguretat del pacient, la optimització dels recursos disponibles i la participació de familiars i cuidadors en l’atenció esdevenen instruments imprescindibles  per assolir mes valor a l’atenció, fi últim de l’atenció sanitària.

La implementació d’aquestes noves estratègies i instruments no sempre es fàcil, els professionals no sempre confien en els estàndards i les guies clíniques, sovint manquen dades per avaluar el que es fa i poder comparar-se amb altres i la mesura de la experiència del pacient i el codisseny en les decisions que es prenen son difícils de portar a la practica del dia a dia. Les direccions de les institucions a mes, no sempre donen el suport necessari per la implementació d’aquesta millora.

Victoria Aldecoa va explicar com es gestiona la qualitat en la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Clínic. La Unitat segueix les recomanacions d’una institució auditora externa sobre gestió de la qualitat. El treball de qualitat es basa amb el plantejament d’objectius partint d’un anàlisi de situació. Porten des del 2021 auditant la unitat amb acreditacions anuals que els hi facilita la mesura de la qualitat i la identificació dels punts de millora per la millora continua de resultats. Prioritzen estratègies i processos en base a les auditories. Alhora fan comparació d’ indicadors amb altres unitats similars que els son útils per desenvolupar els projectes de millora (amb exemples com control d’infeccions, lactància materna o  disminució del soroll ambiental).

Maria Valls va presentar els Estàndards Europeus d’Atenció a la Salut del Nadó (ESCNH) que pretenen abordar la situació de la prestació i la qualitat de l’atenció existents a Europa a través d’un ampli conjunt d’estàndards de referència, que cobreixen els temes més importants relacionats amb el naixement prematur i la morbiditat neonatal. Va explicar que per ella es un signe de esperança que una unitat de neonatologia utilitzi aquests estàndards, ja que implica que compleixen unes recomanacions consensuades a nivell europeu, el que dona confiança a les famílies.. Es van desenvolupar per una fundació que engloba associacions de famílies i per experts en salut neonatal. Els 4 aspectes treballats pels estàndards son: cures intensives per nadons prematurs; participació de la família; suport emocional per a les famílies; cura continua després de l’alta. Va explicar també que es vol assolir que les unitats de Catalunya apliquin de forma universal aquests estàndards.

Ma Dolors Navarro va parlar de com podem participar com a pacients i com a famílies però també com a ciutadans. Va desenvolupar el coneixement actual sobre que es és i com es pot participar i de l’avaluació de la participació. L’increment de la literatura relacionada es espectacular (patient colaboration, involvement,  empowerment, engagement, activation,..) tant en Pub Med com en les xarxes socials. La participació pot ser a nivell de l’atenció individual, en el disseny de la organització o en les polítiques sanitàries. Sabem el que volen i que experimenten els pacients i cada vegada sabem recollir-ho de forma mes objectivable a traves de millors indicadors com son els PREMs i els PROMs. Remarca la importància de donar retorn, a les persones que han participat, dels resultats obtinguts en els que la seva participació ha estat important

Va haver debat al final relacionat amb la utilitat dels estàndards i de la comparació amb altres per a la millora de la qualitat, el concepte de participació de les famílies i els sistemes d’avaluació de la mateixa..

Elisabeth Gonzalez

Direcció de Qualitat Assistencial. Consorci Sanitari de Terrassa CST

Motivació:

Crec que puc aportar el meu coneixement i experiència en Qualitat Assistencial, i la meva motivació per sumar-me al treball que està realitzant la Junta de la SCQA.

Actualment després dels dos anys de treball com a vocal i secretària de la Junta de la SCQA, considero la possibilitat de poder aportar com a vicepresidenta amb la resta de la Junta i estar alineada en funcions i objectius.

La meva aportació dintre de la societat pretén estar orientada a la participació activa pel assoliment del Pla Estratègic i el desenvolupament del nou, així com per contribuir en ajudar a donar respostes a les necessitats en matèria de Qualitat Assistencial pels associats de la societat.

Diego Moya

MC MUTUAL Coordinació de Qualitat Assistencial

Motivació:

Sóc infermer especialitzat en gestió sanitària, i en la implementació de sistemes i models de qualitat assistencial.

La meva experiència en l’àmbit de la qualitat m’han fet desenvolupar habilitats pel lideratge participatiu, per la planificació estratègica, i per la posada en marxa i avaluació de projectes.

Entenc la gestió de la qualitat com un procés dinàmic de lideratge, assessorament i suport, que s’adapten segons les necessitats de l’organització.

El respecte per les persones i les institucions, i la constància en el treball són valors que reconec en el que faig.

Després de dos anys com a vocal de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial voldria optar al càrrec de Secretari de la Societat.

Victòria Sabaté

Referent seguretat del pacient Atenció Primària Metropolitana Nord. Institut Català de la Salut  (ICS). Direcció Atenció Primària Metropolitana Nord (DAP MN) Unitat territorial de Qualitat i Seguretat del pacient DAP MN

Motivació:

M’agradaria formar part de la Junta Directiva de la SCQA per poder aportar la meva experiència i donar a conèixer la qualitat i la seguretat del pacient que es treballa a l’Atenció Primària, tant a nivell intern com en coordinació amb altres àmbits assistencials.

Marta Peña

Directora de Qualitat, Anàlisi i Avaluació en Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla. Tarragona.

Motivació:

Crec fermament que la meva passió per millorar la qualitat assistencial, juntament amb la meva experiència multidisciplinària, poden ser un actiu valuós per a la Societat Catalana de Qualitat Assistencial. Estic totalment compromesa a continuar treballant per promoure l'excel·lència en la prestació dels serveis sanitaris i socials a Catalunya.

Esther Badia

Responsable de Qualitat Atenció Primària DAP MetroNord. Institut Català de la Salut.

Motivació:

Estic interessada en formar part de la Junta directiva de la SCQA per unir-me a grans professionals orientats a millorar els Models d'atenció, aportant la meva experiència a l'Atenció Primària, un àmbit que està en procés de desenvolupament i amb una gran necessitat de ser visible davant de la societat. Hem d'apostar per millorar la gestió del coneixement a l’atenció primària i presentar pràctiques de valor a cadascuna de les jornades i congressos, ja siguin orientats a la millora de la pràctica assistencial, així com a la qualitat i a la seguretat del pacient.

Lídia López

Llicenciada en Medicina i Cirurgia. UB (1999) amb més de 20 anys d'experiència en Gestió Sanitària i Qualitat Assistencial en el sector Hospitalari, Assegurances de Salut i Mútua Laboral. Actualment soc Assessora Mèdica en una mútua laboral, participo activament en 3 projectes com a representant de la SECA i soc secretària de la Secció de Gestió de Processos i Adequació de la Pràctica Clínica de la SECA.

Vaig ser vocal de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA): 2005-2007.

Motivació

Estic interessada en presentar-me com a vocal de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial ja que m’agrada estar al dia de les novetats i experiències en qualitat i gestió assistencial i crec que puc aportar el meu coneixement i experiència a la Societat.

Carme Varó

Departament de qualitat i seguretat del pacient. Referent de l'atenció intermèdia de Qualitat i Seguretat del pacient. Consorci Sanitari de Terrassa

Motivació:

En començar el meu camí professional com a infermera, els llocs de treball han sigut diferents. Des de fa uns anys la meva trajectòria ha estat relacionada amb l'atenció sociosanitària actualment l'atenció intermèdia.  Sempre m'ha motivat treballar en termes de Qualitat i per aquest motiu, actualment formo part de l’equip de Qualitat del Consorci Sanitari de Terrassa com a referent de l’atenció intermèdia.

A l'atenció intermèdia no sempre es promociona la Qualitat assistencial i penso que hi ha camí de millora en l'atenció sanitària als usuaris que atenem.

La meva aportació dintre de la Societat pretén donar visibilitat i potenciar a l'atenció intermèdia en termes de Qualitat.

Alejandra Sánchez

Responsable de l’àrea de Qualitat i seguretat del pacient del Consorci Sanitari de l’Anoia, desenvolupant la meva feina en els diferents línies d’atenció: Hospital d’aguts, Atenció Primària, Salut Mental i Atenció intermèdia.

Motivació

Contribuir amb el desenvolupament de projectes que aportin valor a la sanitat catalana, donar suport al treball que s'ha realitzat des de l'organització i col·laborar amb el desenvolupament de noves iniciatives que ajudin a millorar les organitzacions, des d'un punt de vista pràctic i àgil