La Societat Catalana de Qualitat Assistencial va organitzar la sessió “Transferint coneixement per afegir valor a la pràctica clínica” el 25 d’octubre en format híbrid: presencial a l’Acadèmia i virtual a través de la plataforma corporativa.

En aquest webinar hem parlat de la importància de la sobreutilització i de les pràctiques clíniques de poc valor al món i a Catalunya. Es va explicar les definicions claus de conceptes com són el sobrediagnòstic, sobretractament i la prevenció quaternària. Així mateix, hem mostrat els resultats d’indicadors de prevenció quaternària al nostre territori i les estratègies i recursos disponibles per reduir aquestes pràctiques als diferents nivells assistencials.

La sessió va estar conduïda per Johanna Caro Mendivelsometgessa especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. Coordinadora de l’àrea d’atenció centrada en el valor a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i vocal de la Junta Directiva de la SCQA.

Durant la sessió, hem comptat amb la participació de professionals des de diferents iniciatives com són: Choosing Wisely Canadà, Iniciativa Essencial, Sistema d’informació dels Serveis d’Atenció Primària (SISAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i Iniciativa MAPAC i DianaSalud.

En primer lloc, Wendy Levinson (Directora de ChoosingWisely Canada y Choosing Wisely International. Professora en la Facultat de Medicina de la Universitat de Toronto) va presentar la iniciativa deChoosing Wisely a Canadà i en l’àmbit internacional iles campanyes de desimplementació de pràctiques innecessàriesde transfusions i benzodiazepines. A més a més, el programa STARS per estudiants de les professions sanitàries (Accedir al document).

A continuació,  Helena Bentué Jiménez (Farmacèutica diplomada en salut pública, investigadora a la iniciativa Essencial a l’AQuAS) va repassar els conceptes bàsics de prevenció quaternària, sobrediagnòstic i sobretractament. Així mateix, va explicar la definició de pràctiques clíniques de poc valor i els motius de perquè es produeixen aquestes pràctiques (Accedir al document).

 

Garazi Carrillo Aguirre (Llevadora i Màster en Salut Pública, investigadora a la iniciativa Essencial a l’AQuAS) va presentar la iniciativa Essencial, les etapes del projecte i la guia de desimplementació de pràctiques clíniques de poc valor (Accedir al document).

 
 

Mireia Fàbregas (Especialista en medicina familiar i comunitària, SISAP de l’ICS) va explicar la prevenció quaternària a l’atenció primària de l’ICS, l’accés als indicadors,  els resultats i evolució dels indicadors i la comparació de comportaments dels mateixos (Accedir al document).

 

Per tancar la sessió, Maria Jesús Quintana (Metgessa especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública-Centre Cochrane Iberoamericà de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona) va presentar la Iniciativa MAPAC i Web DianaSalud. El funcionament de la Comissió MAPAC de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Iniciativa MAPAC multicèntrica i las recomanacions publicades a DianaSalud (Accedir al document).