Ressenya de la sessió: “Passat, present i futur de la Seguretat del Pacient”

El dia 16 de novembre de 2023 va tenir lloc una sessió conjunta entre la Societat Catalana de Qualitat Assistencial i FIDISP titulada “Passat, present i futur de la seguretat del pacient“. La sessió es va emmarcar dins dels actes del X Aniversari de FIDISP. Coneix més:

La sessió es va fer a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (ACMCB), i va ser retransmesa per streaming (pròximament es disposarà l’accés a la gravació de la mateixa a través d’aquesta Web).  La sessió va consistir en una taula rodona i una conferència de cloenda (Programa)

A la taula, moderada pel Dr. Manel Chanovas, hi van participar interessants i brillants professionals:

Dr. Fermín Roqueta: Evolució de la cultura de la SegPac en els últims 10 anys, amb una anàlisi dels principals estudis, personals i de la bibliografia. Va destacar aspectes amb ampli marge de millora: “ús segur del medicament, el programa de CIR segura, la gestió d’EA greus, la participació dels pacients…” “… i falta de líders compromesos”
Dra. Glòria Oliva, presentant el Pla estratègic de qualitat i Seguretat del Pacient 2023-2027 de Catalunya que inclou: 8 línies estratègiques, 27 objectius estratègics i 136 accions
Sr Juli Climent que ens va parlar sobre Què pot aportar la IA a la seguretat del pacient?, presentant el projecte ASHO-FIDISP per al desenvolupament d’aplicacions per detectar riscos pacient per pacient i en temps real, i exemples d’aplicació de la IA en la pràctica assistencial i en la gestió… amb un emotiu final amb la història de Don Julio “el practicant…”
Dr. Joan Altimiras, que va explicar “Una experiència personal: de farmacèutic a gestor” destacant que les iniciatives de Seguretat del Pacient no són només del sector públic sinó que també existeixen iniciatives molt interessants en el sector privat, llançant, a més, la recomanació d’aprofundir la SP en el sector sociosanitari i geriàtric: assignatura pendent obligada, davant la necessitat assistencial que està creant la major supervivència de la població.
Finalment la jornada va ser clausurada per la Dra Maria Luisa de la Puente, que ens va parlar sobre formació en qualitat assistencial i seguretat del pacient, sense oblidar la seva experiència en l’administració sanitària, destacant que “cal acostar-se i donar suport als professionals assistencials per implicar-los en la millora de la qualitat” “avui dia no es pot treballar en qualitat en un centre sense el lideratge dels professionals assistencials” “es necessistan instruments facilitadors com els sistemes d’informació per millorar resultats” “La formació en qualitat ha d’incloure també competències en lideratge, aspectes legals i noves tecnologies”

Agraïm des de FIDISP tot l’interès mostrat per la sessió i especialment a la SCQA per la col·laboració en el desenvolupament de la mateixa.