Ressenya de la sessió


De què vam parlar a la sessió
Durant la sessió sobre atenció post-ictus, vam compartir els resultats d’un nou model d’atenció implementat al territori Delta de l’ICS. Aquest model, impulsat pel projecte STRACK, aposta per un seguiment més intensiu i personalitzat de les persones que han patit un ictus. També es va presentar la iniciativa del Programa Pacient Expert Catalunya® Post-Ictus.
Què és el projecte STRACK
És un projecte de Compra Pública Innovadora que té per objectiu el seguiment més intensiu del pacient durant el primer any després de l’alta hospitalària per un ICTUS.
Inclou Visites protocol·litzades fins als 12 mesos, Seguiment individualitzat, Control proactiu de factors de risc cardiovasculars, Ús de tecnologia digital: plataforma STRACK i dispositius Point of Care per monitoratge i empoderament dels pacients
Per què és important aquest model
L’ictus és una malaltia complexa que sovint requereix, rehabilitació física, cognitiva i logopèdia, control estricte de la medicació i els factors de risc, seguiment continu i coordinat entre nivells assistencials. Aquest model fa que l’atenció sigui més efectiva i més centrada en la persona, reduint reingressos i millorant la qualitat de vida.
Un dels grans valors del projecte ha estat la coordinació entre hospital, primària, rehabilitació i serveis socials. També hem posat molt èmfasi en l’empoderament del pacient. El febrer de 2025 es va crear un grup d’experts per dissenyar la Guia Metodològica i el Material Educatiu del Programa Pacient Expert Catalunya® Post-Ictus. Es preveu fer proves pilot el 2026 abans de desplegar el programa a tot el sistema. Aquest programa té 19 anys d’experiència donant veu i protagonisme als pacients.
En el decurs de la sessió s’ha debatut sobre fortaleses del model, algunes dificultats com ara integració de sistemes d’informació i manteniment de plataforma tecnològiques, també es valora molt factible la seva escalabilitat a altres territoris, com ara el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès Garraf.
Conclusions clau
- La coordinació i comunicació bidireccional entre els professionals de l’atenció hospitalària i primària, juntament amb una atenció centrada en la persona, han estat elements fonamentals en l’èxit del projecte STRACK.
- L’èmfasi en valorar l’experiència de les persones i fomentar el seu empoderament i participació activa ha contribuït decisivament a millorar els resultats en salut i benestar.
- Aquest nou model assistencial ha demostrat tenir un impacte positiu tant en la qualitat de vida dels pacients com en l’eficiència i accessibilitat del sistema sanitari.
- A la llum dels bons resultats obtinguts i la seva viabilitat, es considera que el model STRACK té un alt potencial d’escalabilitat i podria ser adoptat en altres territoris com a referent d’una nova manera d’entendre l’atenció post-ictus.
