c520b263-b580-4046-8b78-fc77b17609f7_b-300x225El passat 18 de setembre es va celebrar a l’auditori Josep Irla, seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, l’acte de presentació de la nova guia Alfabetització per a la salut. Estàndards i recomanacions per als professionals de la salut, elaborada pel Grup d’Alfabetització per a la salut de la Xarxa d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut a Catalunya (Xarxa HPH-Catalunya) i que es pot trobar al web de la Xarxa.

A l’acte de presentació de la guia hi van  intervenir la sotsdirectora general de Salut Pública del Departament de Salut, Carme Cabezas; el president de la Xarxa HPH-Catalunya, Manuel Santiñá, i la coordinadora del grup d’alfabetització per a la salut de la Xarxa, Rosa Suñer.

La nova guia s’estructura en 7 capítols, al llarg dels quals es presenta l’estat actual del coneixement en aquest àmbit; revisa els conceptes i definicions relacionades amb l’alfabetització per a la salut (health literacy), les eines per mesurar-la, els estàndards i les pràctiques de comunicació oral i escrita per a la salut, i com poden influir les noves tecnologies de la comunicació i la informació. També es mostren intervencions efectives d’alfabetització per a la salut i programes d’educació per a la salut dirigits a persones amb baixos nivells d’alfabetització per a la salut i la seva efectivitat.

portadaguia_300La publicació, en català i castellà, forma part de la col·lecció de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, i s’ha editat conjuntament amb Documenta Universitaria, amb el suport de la Xarxa HPH-Catalunya i del Departament de Salut a través de l’Agència Catalana de Salut Pública. Properament es publicarà la versió anglesa.

La Xarxa Catalana d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut

La Xarxa HPH-Catalunya està formada per prop de 40 centres sanitaris de Catalunya i té la seva secretaria tècnica a la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona. Es va constituir com a associació científica sense ànim de lucre l’any 2008 amb la finalitat de difondre i impulsar el treball en Promoció de la Salut entre els centres sanitaris.

Aquesta Xarxa esta integrada en la Xarxa Internacional d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut que te el suport de la Organització Mundial de la Salut. Pel que fa al Grup d’Alfabetització per a la Salut de la Xarxa, en els últims anys han elaborat treballs per millorar la navegació dels usuaris a diferents centres de salut pública catalana, com ara, l’Hospital de Sant Pau, el Consorci Sanitari de Vic o el Parc Salut Mar Centre Fòrum, entre d’altres. El seu proper projecte, un cop editada la guia, és la formació superior en alfabetització per a la salut, dirigida als professionals que treballen en l’àmbit de la salut.