
El passat 9 d’abril de 2025 es van lliurar a l’Auditori L’Illa de Barcelona els prestigiosos Premis Avedis Donabedian a la Qualitat, un referent en l’àmbit de la millora contínua en l’assistència sanitària. En aquesta edició, dos projectes amb lideratge de socis de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA) han estat distingits, posant de manifest l’impacte de la recerca i innovació catalanes en la qualitat assistencial.
SECAcredita: una acreditació pionera per a les Unitats de Qualitat
En la categoria de Projecte de millora de la qualitat en una societat científica, es va premiar el projecte “Acreditación de Unidades de Calidad de centros sanitarios españoles. Proyecto SECAcredita 2022-2024”, impulsat per la Sociedad Española de Calidad Asistencial (SECA) i coordinat pel Dr. Andreu Aloy, soci de la SCQA i vocal de la SECA.
Aquest projecte, iniciat el 2015 dins la SCQA, ha creat i validat 58 estàndards de qualitat a través de tallers i estudis multicèntrics amb la participació de 21 centres sanitaris de tot l’Estat. Amb un sistema propi de programari i auditories externes, el model d’acreditació pretén impulsar un cicle de millora contínua per a les Unitats de Qualitat, posant en valor el seu paper estratègic dins les organitzacions sanitàries.
Mes informacio: SECAcredita
PLAPRESC: una estratègia intersectorial per prevenir el suïcidi a Catalunya
En la categoria de Projecte de millora de la qualitat en salut mental, es va reconèixer el “Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC)”, liderat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i amb la participació del Dr. Diego J. Palao, també soci de la SCQA.
Amb el lema “Trio la vida”, el pla articula 6 línies estratègiques que involucren diversos departaments de la Generalitat. El projecte incorpora millores en el Codi Risc de Suïcidi (CRS), com l’homogeneïtzació dels protocols d’actuació, la inclusió de nous àmbits com els centres penitenciaris o els serveis de drogodependències, i la formació transversal de professionals sanitaris i socials. L’objectiu final: millorar l’atenció a les persones en risc i prevenir el suïcidi amb l’evidència científica com a base.
Mes informacio: PLAPRESC – Scientia Salu