
Celebra Sant Jordi amb nosaltres: lectures recomanades per a ments curioses
Aquest Sant Jordi, deixa’t captivar no només per les roses i les llegendes, sinó també pel poder de la ciència i el coneixement!
Hem seleccionat una sèrie de llibres que inspiren, qüestionen i obren portes a nous mons:
Descobreix les nostres lectures recomanades per Sant Jordi i regala’t (o regala) una dosi de curiositat científica.:: un clàssic imprescindible, un nou enfoc de la millora de la qualitat , dues maneres d’explicar la salut pública a casa nostra, reflexions sobre la bioètica, la salut mental desmitificada i una novel·la breu que cerca allò intangible.
Us desitgem amb molt afecte un Feliç Sant Jordi!
Les nostres recomanacions de Sant Jordi 2025
Els vigilants de la salut, de Joan Guix
Si hi ha una professió revolucionària, que realment es planteja millorar el món, aquests son els professionals de la salut pública. Mitjançant el relat i l´anàlisi de coneguts episodis i crisis, s’ens explica què és la salut pública i com funciona la seva gestió. L´aparició, brusca o progressiva, d´uns fets relacionats amb alguns símptomes o malalties, sovint desconeguts o inhabituals, fa que els salubristes, aquells professionals que es dediquen a la salut pública (metges, veterinaris, farmacèutics, biòlegs, infermers…) hagin d’actuar com veritables investigadors, amb la conseqüent dosis d´incertesa, suspens i responsabilitat.
Joan Guix, exsecretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i expert acadèmic en medicina preventiva i epidemiologia, És soci fundador de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial
Introduction to Quality Assurance in Health Care, de Avedis Donabedian
Aquest llibre, publicat pòstumament el 2003, representa una síntesi clara i accessible del pensament d’Avedis Donabedian, una de les figures més influents en l’àmbit de la qualitat assistencial. Amb un llenguatge entenedor però profund, Donabedian introdueix els principis bàsics de l’avaluació i assegurament de la qualitat en l’atenció sanitària, tot integrant aspectes tècnics, ètics i humans.
L’autor desenvolupa el seu famós model de qualitat basat en estructura, procés i resultats, i reflexiona sobre com aquests elements es poden aplicar per millorar la pràctica clínica i la gestió sanitària. El text és especialment útil per a professionals de la salut, gestors i responsables de polítiques públiques que busquen eines conceptuals i pràctiques per implementar sistemes de qualitat sòlids i sostenibles. En aquest llibre, Donabedian relata la història completa de l’avaluació i la garantia de qualitat en termes simples i clars. Defineix el significat de la qualitat, n’explica els components i proporciona guies clares i sistemàtiques per a la seva avaluació i millora. El seu estil és lúcid, concís, sistemàtic i alhora personal, gairebé conversacional.
Amb una mirada humanista i una gran claredat expositiva, aquest llibre és una excel·lent porta d’entrada a la teoria i la pràctica de la qualitat en l’atenció sanitària.
How to reduce overuse in healthcare, varis autors
És una obra col·lectiva que aborda un dels principals reptes dels sistemes sanitaris actuals: la sobreutilització de proves, tractaments i procediments que no aporten beneficis reals als pacients. Mitjançant una visió multidisciplinària i basada en l’evidència, diversos experts internacionals ofereixen estratègies pràctiques per identificar, reduir i evitar pràctiques clíniques de poc valor. El llibre posa èmfasi en la presa de decisions compartida, la seguretat del pacient i el lideratge clínic com a elements clau per transformar la cultura assistencial i avançar cap a un model de salut més eficient, sostenible i centrat en les persones.
Desafiant l’invisible, de Laia Brufau
Històries reals per entendre qui ha cuidat Catalunya davant de grans amenaces contra la salut pública : Diftèria, Ebola, VIH, la verola del mico, el virus del Nil o, evidentment, la covid-19 entre moltes altres malalties han posat en escac la salut de tota la població catalana. Laia Brufau, a partir d’una recerca periodística basada en testimonis inèdits, aborda deu casos reals d’epidèmies potencials investigades i gestionades pels professionals de casa nostra.Cada capítol va acompanyat d’un comentari científic d’un expert en el tema que s’hi aborda. Testimonis inèdits de gran valor per entendre qui i com cuida la nostra salut des de l’ombra.
Horizontes de la Bioética, de Ester Busquest i Núria Terribas
El llibre «Horitzontes de la bioética» recull les contribucions de diversos experts nacionals i internacionals, des de la pedagogia de la bioètica, les ètiques aplicades a una societat marcada per les pandèmies, i culminant en un debat profund sobre la complexitat de la nostra relació amb la mort en el context del transhumanisme i l’eutanàsia.
Salut mental a colores, de Blanca Bolea i Monica Lalanda
Salut mental a colors aborda qüestions clau sobre la salut mental mitjançant un llenguatge clar, visual i rigorós. L’objectiu del llibre és desmitificar els trastorns mentals, oferir respostes accessibles a preguntes comunes i guiar els lectors en el procés de cercar ajuda. A més, està dissenyat per ser una eina imprescindible per a educadors, comunicadors i professionals sanitaris.
Serum d’una nit d’estiu, de Enfermera saturada
Es una novel·la breu però densa en significats, que juga amb una atmósfera gairebé onírica per explorar les emocions humanes més subtils: el desig, la memòria, la solitud i la cerca d’allò intangible.
Biblioteca d’articles i treballs de la SCQA
La SCQA, a través del seu blog, pretén donar veu al soci de la societat i a tots aquells professionals que estiguin directa o indirectament relacionats i motivats per la qualitat en totes les seves dimensions. Per aquest motiu des de la SCQA es vol potenciar la publicació de continguts sobre “qualitat” en distints formats: en forma d’article científic, resums monogràfics o textos del tipus “editorial” que reflecteixen l’opinió o la reflexió sobre algun tema determinat. Participa enviant el teu article!!
BBDD DE TOTS ELS TREBALLS PRESENTATS