XPAtient Barcelona Congress | 8ª edición | 21 de septiembre 2023 (xpatientbcncongress.com)

El 21 de setembre de 2023 ha tingut lloc la VIII Edició XPatient Barcelona Congress, una de les principals accions impulsada per la comunitat d’Experiència de Pacient XPA Barcelona. Durant el congrés s’han presentat sessions i projectes relacionats amb l’atenció sanitària, la tecnologia, investigació i administració per millorar i transformar el model assistencial considerant a les persones com a element clau.

La VIII Edició XPatient Barcelona Congress, ha estructurat el contingut en les següents objectius:

 1. Apoderament del pacient i el cuidador: Com avaluar i millorar les experiències de l’usuari
 2. Cocreació amb pacients: Procediments participatius on el usuari es l’actor principal
 3. Tecnologia al servei del pacient: Eines interactives per recolzar l’autocura

De tots els treballs presentats en aquesta Convocatòria 2023, s’han presentat els escollits com a Projectes Referents i Projectes Destacats.

En la taula Convocatòria 2023: Projectes Referents, s’han presentat aquests 4 treballs:

 1. CarpeDiem Coach: Intel·ligència artificial i Interfícies Simplificades per a la Millora de la Salut, Canvi d’hàbits i Transformació del comportament. Carolina Migliorelli. Fundació Eurecat Centre Tecnològic.
 2. Journey de la dona embarassada: Modificant la filosofia del servei d’Obstetrícia i Ginecologia. Georgina Picas i Marta Hurtado. Hospital del Mar.
 3. I Incorporant les reclamacions de la ciutadania a la millora dels processos i de la seva experiència. Merche Romero. Institut Català de la Salut.
 4. EndomWay – Avaluació de l’experiència de les pacients amb endometriosi. Maria Àngels Martínez. Hospital Clínic

Elisabet González Lao, Secretaria de Junta Directiva de la  Societat Catalana de Qualitat Assistencial, i directora de Qualitat de CST ha participat moderant la Taula de Convocatòria 2023: Projectes Destacats, on s’han presentat 7 projectes:

 1. Millora del procés d’alta a domicili dels pacients grans fràgils. Maite Franco, Parc Sanitari Pere Virgili
 2. Decisions compartides en Esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Laia Romero, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)
 3. Burnout en urgències. Un aspecte crític a la Qualitat Assistencial. Joaquim Valmaña, Consorci Sanitari de Terrassa
 4. NetBorrell: l’educació de pacients mitjançant un canal audiovisual personalitzat. Mireia Sans, CAP Comte Borrell-CAPSBE
 5. Ephion Care: Monitorització de la capacitat funcional en neuropaties- codisseny, implantació i experiència de l’usuari a l’Hospital Sant Pau. Clara Tejada, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
 6. Made of Genes: Dades biomèdiques, IA i apoderament del pacient en la salut personalitzada del segle XXI. Laura Isús, Made of Genes (GENOMCORE)
 7. ReHub: Transformant la Rehabilitació per una millor Experiència del Pacient. Inés Fernández, DyCare

Aquesta jornada es un exemple de com la participació de les persones usuàries del sistema sanitari, els i les professionals i la tecnologia, son elements clau per a la millora de l’experiència i l’obtenció de resultats que les persones esperen de l’atenció sanitària.

Cal fer esment que ambdues taules han participat amb els seus treballs persones associades de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial – SCQA a les volem fer arribar la nostra enhorabona!!