Ressenya de la sessió

La simulació clínica: un aspecte clau de la seguretat clínica

La sessió del 21 de març va estar dedicada a la simulació clínica i la seva importància en la seguretat clínica. La simulació ha demostrat la seva utilitat tant en l’àmbit formatiu per l’entrenament de professionals de la salut, com per aprendre i millorar aspectes rellevants de l’organització i dels equips assistencials, ja que permet experimentar la realitat en un entorn controlat i segur.

En aquesta sessió, Amparo Giménez, tresorera de la SCQA, va entrevistar a Carmen Gomar Sancho, metge especialista en anestesiologia i reanimació i directora de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient de la Universitat de Vic-Universitat Central de Cataluña, a més de vocal Sociedad Española de Simulación Clínica y Seguridad del Paciente (SESSEP). Vam tenir l’oportunitat de conèixer per què la simulació s’està convertint en una eina imprescindible per l’aprenentatge i l’aplicació de millores en l’àmbit sanitari, les diferències i avantatges en front altres metodologies, i les claus d’èxit per a la seva implantació en les nostres organitzacions.

Seguidament, Elisabeth Esteban Torné, intensivista pediàtrica, facilitadora avançada de simulació clínica acreditada per IDS–Immersive Design Systems, i membre del programa de faculty development Hospital Sant Joan de Déu – IDS en España, ens va presentar l’experiència de l’Hospital pediàtric de Sant Joan de Déu d’Esplugues, en l’ús de la simulació pel disseny d’espais de treball més segurs. Amb aquesta metodologia, i la participació dels professionals directament implicats, es pot obtenir informació rellevant sobre les necessitats d’espais, disposició d’equipaments, dinàmiques de treball dels professionals, i necessitats de pacients i familiars en relació als espais.