«Donem veu als pacients!»

El 17 de setembre es celebrarà el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 2023, que aquest any portarà per tema «Involucrar els pacients en la seguretat del pacient», en reconeixement del paper clau que els pacients, les famílies i els cuidadors exerceixen a la seguretat de l’atenció de la salut.

L’evidència mostra que, quan es tracta els pacients com a associats a les cures que reben, s’aconsegueixen avenços significatius en termes de seguretat, satisfacció del pacient i efectes en la salut. En convertir-se en membres actius de l’equip d’atenció de salut, els pacients poden contribuir a la seguretat de la cura i a la del sistema d’atenció de salut en conjunt.

Amb el lema «Donem veu als pacients!», l’OMS demana a totes les parts interessades que adoptin les mesures necessàries per garantir la implicació dels pacients en la formulació de polítiques, la seva representació a les estructures de governança i la seva participació en el disseny conjunt d’estratègies de seguretat, així com que adoptin un paper actiu en les cures que reben. Això només és possible si s’ofereixen plataformes i oportunitats per donar veu a pacients, famílies i comunitats de tota mena, de manera que puguin expressar les seves inquietuds, les seves expectatives i les seves preferències per tal de promoure la seguretat, el paper central del pacient al procés, fiabilitat i equitat.

Activitats del Día Mundial de la Seguretat dels Pacients

13 de Setembre – Sessió extraordinaria: Apoderament dels pacients per la millora de la Seguretat Clínica

El 13 de setembre, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), organitza una Sessió extraordinària pel Dia Mundial de la Seguretat del Pacient amb el títol “Apoderament del pacient per la millora de la Seguretat Clínica”

La Sessió tindrà lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital de Terrassa – (Ctra. Torrebonica s/n – Terrassa) i contarà amb la ponència del Dr. Josep Tost Valls del Departament de Qualitat i Seguretat de Pacient, Consorci Sanitari de Terrassa.

L’assistència no necessita inscripció prèvia i també es podrà seguir la Sessió en línia a través del següent enllaç.

Més informació a www.cst.cat i document adjunt

15 de Setembre – Jornada Día Mundial de la Seguretat del Pacient

El 15 de setembre, el Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA), organitza una jornada científica per al Dia Mundial de la Seguretat del Pacient.

La jornada es celebrarà al saló d’actes Ernest Lluch del Ministeri de Sanitat i, com anuncia el seu lema, “Donem veu als pacients!”, abordarà el paper i la perspectiva dels pacients en seguretat.

La conferència inaugural serà protagonitzada per Susan Sheridan, fundadora del moviment Patients for Patient Safety US, i a continuació, escoles i associacions de pacients compartiran experiències a dues taules de ponències.

La jornada acabarà amb uns tallers, organitzats per la SECA, destinats a professionals de la salut i referents d’associacions de pacients, i enfocats a com promoure la participació activa del pacient en la seva seguretat.

L’assistència és gratuïta, prèvia inscripció a la web de la jornada: https://diamundialseguridaddelpaciente2023.com/

Més informació sobre el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient a la pàgina https://seguretatdelspacients.gencat.cat

15 de setembre – l’Hospital Germans Trias dóna veu als pacients en el Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients

El proper dia 15 de Setembre la Direcció de Qualitat de l’Hospital Germans Trias organitza la celebració d’una Jornada amb motiu del Dia Mundial de Seguretat dels Pacients sota el lema ‘Donem veu als pacients’ que pretén involucrar a pacients, acompanyants i familiars en la seguretat assistencial.

La Jornada tindrà lloc al vestíbul de l’edifici principal de l’Hospital i comptarà amb taules informatives sobre temes d’interès per als pacients:, s’informarà als pacients i familiars sobre la campanya “Fes sempre tres preguntes”, podràn veure demostracions de com fer un bon rentat de mans amb la col·laboració de la comissió clínica de Control d’Infeccions Nosocomials o rebre informació sobre l’app e-Salut a l’àrea de Transformació Digital i de la Direcció d’Organització i Sistemes d’Informació. També es projectaran vídeos amb recomanacions sobre seguretat i molt més.

Més informació a germanstriashospital.cat i al següent document PDF

15 de setembre – Acte de reconeixement als referents de seguretat de pacients de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

El 15 de setembre de 10:00 a 12:00h, la Direcció de Qualitat, Processos i Innovació de l’Hospital Universitari Valld’Hebron  organitza un Acte de reconeixement als referents de seguretat de pacients dirigit als Professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La Sessió tindrà lloc a la Sala d’actes de la planta 10 de l’Hospital General (Com arribar), es podrà seguir presencialment o en línia a través del següent enllaç.

L’Acte comptarà amb la participació de la Dra.Soledad Romea, directora de Qualitat, Processos i Innovació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a la Benvinguda i amb els parlaments del Dr. Jordi Giralt, president de la Comissió de Seguretat del Pacient i cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Valld’Hebron i el Dr. Jesús Martínez, coordinador de la Unitat de Seguretat de Pacients de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Més informació a vallhebron.com i al següent document PDF

26 de setembre – Workshop on patient involvement in patient safety research

La Comissió Europea anima a tots els projectes finançats sota el tema “Millora de la qualitat de l’atenció i la seguretat del pacient” a participar en xarxes i activitats conjuntes, inclosos tallers i intercanvis de coneixement.

Amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, els consorcis d’aquests projectes organitzen una sessió oberta en línia el 26 de setembre (16:00-18:00 CET) per reflexionar conjuntament sobre les estratègies per implicar els pacients en la investigació de qualitat i seguretat del pacient i la importància de aquests esforços.

L’objectiu principal és animar altres investigadors, metges i responsables polítics a utilitzar i promoure estratègies efectives d’implicació de pacients i cuidadors per donar forma, influir i guiar projectes de recerca en totes les fases alhora que promouen idees concretes en l’àmbit de la qualitat i la seguretat.

Més informació i formulari d’inscripció al següent enllaç (en anglès): https://www.safestsurgery.eu/news/register-to-participate-in-safests-workshop-on-patient-involvement-in-patient-safety-research

 

Enquestes sobre Seguretat del Pacient

Estudi de seguretat del pacient en UCI: El punt de vista dels professionals

Des de la Fundació per la Recerca, Docència i Innovació en Seguretat del Pacient (FIDISP), organització privada sense ànim de lucre dedicada a la seguretat del pacient, volem conèixer, en col·laboració amb Grup Relyens, la percepció sobre la seguretat del pacient que tenen els professionals sanitaris que realitzen la seva activitat a les Unitats de Cures Intensives (UCI) i el paper que poden aportar les TIC.

Per això demanem la teva col·laboració amb aquesta enquesta. Només et portarà 10 minuts. Els vostres comentaris són importants per conèixer millor l’entorn i ajudar al desenvolupament de solucions que puguin ser útils per al pacient i els professionals. L’enquesta és anònima, però ens pots deixar voluntàriament el teu email al final de la mateixa si vols conèixer els resultats finals.

Més informació: https://es.surveymonkey.com/r/UCISEGPAC

 

Concursos sobre Seguretat del Pacient

Ja està en marxa el concurs fotogràfic #SeguretatPacientsICS per als professionals de l’ICS!

 Amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients, l’ICS fa una crida a tots els professionals de la institució a compartir a les xarxes socials (Twitter i Instagram), a través de fotografies, quins consells donen als pacients per millorar la seva seguretat. L’evidència demostra que quan els pacients són partícips en la seva cura, es produeixen beneficis significatius en seguretat i milloren els resultats de satisfacció i en la salut. El lema d’enguany “Incloguem els pacients en la seva seguretat”, en reconeixement del paper crucial dels pacients, les seves famílies i els cuidadors en la seguretat de l’assistència sanitària.

Més informació al següent link: https://ics.gencat.cat/ca/detall/noticia/ICS-concurseguretat

 

I concurs nacional de relats sobre experiències de seguretat dels pacients promogut per l’Hospital Sant Joan d’Alacant.

Amb l’objectiu de ressaltar el valor de la cooperació entre pacients, les persones cuidadores i el conjunt de professionals sanitaris per aconseguir una atenció més segura, tant a casa com als centres sanitaris, el Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant i el projecte europeu Overgend organitzen el primer concurs nacional de relats ‘Comparteix la teva història, protegint vides…promovent confiança’.

La responsable del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Sant Joan d’Alacant, ha indicat que cada any «ens sumem a aquesta iniciativa de l’OMS, i en aquesta edició hem decidit fer aquest concurs on volem fer veure com els pacients són una part activa i la seva cooperació amb els professionals sanitaris és fonamental per potenciar una assistència sanitària més segura».

Més informació i bases del concurs a: https://sanjuan.san.gva.es/comparte-tu-historia/

 

Actualitat i ressenyes d’interés sobre Seguretat del Pacient

UCF – Donem veu als pacients! – Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients 2023

Amb motiu del proper Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients, Hortènsia Aguado, presidenta de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA) comparteix la visió de l’organització en una breu entrevista amb Ana Sedano, Directora Gerent d’UCF.

Més informació al següent link: https://scqa.cat/pla-estrategic-de-qualitat-i-seguretat-dels-pacients-2023-2027/

 

Activitats previstes per la Fundació Salut Empordà salutemporda.cat pel dia Mundial de la Seguretat del pacient 2023

Durant tota la setmana,s’han compartit a les xarxes socials  recomanacions de seguretat dirigides a la ciutadania, sobre aspectes de l’ús de la medicació, prevenció de caigudes, col·laboració dels pacients i famílies per una atenció segura en l’ingrés als centres i formació per una correcta higiene de mans durant les visites ambulatòries als centres.
Està previst fer-ho també en la premsa i televisió local

Pla estratègic de qualitat i seguretat dels pacients 2023-2027

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit a Salou la presentació del Pla estratègic de qualitat i seguretat dels pacients 2023-2027 (PQiSP) del Departament de Salut. Una iniciativa integral dissenyada per promoure l’excel·lència en l’atenció, garantir la seguretat dels pacients i enfortir la confiança en el sistema de salut.

Més informació al següent link: https://scqa.cat/pla-estrategic-de-qualitat-i-seguretat-dels-pacients-2023-2027/

 

El valor dels equips per a una atenció primària segura i centrada al pacient. Resum i vídeo de la XV Jornada de Seguretat del Pacient en Atenció Primària

El passat 5 de juny es va celebrar a l’Hospital Clínic Sant Carles de Madrid la XV Jornada de Seguretat del Pacient en Atenció Primària, un fòrum que cada any reuneix professionals d’atenció primària de tot el país compromesos amb la millora de la seguretat i la prevenció i gestió de riscos.

Com recitava el seu lema, “El moment dels equips. Per una atenció integral i segura”, aquest any l’edició posava el focus en l’aportació de valor que equips cohesionats i multidisciplinaris poden suposar per a una atenció primària segura i centrada en el pacient. La contribució dels diferents perfils professionals a la seguretat i la qualitat de l’atenció ha estat el tema central de les comunicacions, experiències i projectes de millora presentats al llarg de la jornada, junts amb la necessitat d’implicar el pacient en la seva pròpia seguretat.

Més informació i ressenya de la Jornada al següent link: https://calidadasistencial.es/el-valor-de-los-equipos-para-una-atencion-primaria-segura-y-centrada-en-el-paciente-resumen-y-video-de-la-xv-jornada-de-seguridad-del-paciente-en-atencion-primaria/?utm_campaign=boletin-julio-2023&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

 

Lectura recomanada sobre Seguretat del Pacient

Podeu consultar els treballs presentats sobre seguretat del pacient en les Jornades de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial 2022 i 2023

Més informació al següent link: https://scqa.cat/bbdd-de-tots-els-treballs-presentats/

 

i

PLAN DE ACCIÓN MUNDIAL PARA
LA SEGURIDAD DEL PACIENTE 2021-2030 – Hacia la eliminación de los daños evitables en la atención de salud

i

Rapid Literature Review: The characteristics of safety cultures

i
PCAST Working Group, Co-Led by PSMF Founder Joe Kiani, Releases Report on Transforming Patient Safety
i
Martha’s Rule (NHS):A new policy to amplify patient voice and improve safety in hospitals

Elisabeth Gonzalez

Direcció de Qualitat Assistencial. Consorci Sanitari de Terrassa CST

Motivació:

Crec que puc aportar el meu coneixement i experiència en Qualitat Assistencial, i la meva motivació per sumar-me al treball que està realitzant la Junta de la SCQA.

Actualment després dels dos anys de treball com a vocal i secretària de la Junta de la SCQA, considero la possibilitat de poder aportar com a vicepresidenta amb la resta de la Junta i estar alineada en funcions i objectius.

La meva aportació dintre de la societat pretén estar orientada a la participació activa pel assoliment del Pla Estratègic i el desenvolupament del nou, així com per contribuir en ajudar a donar respostes a les necessitats en matèria de Qualitat Assistencial pels associats de la societat.

Diego Moya

MC MUTUAL Coordinació de Qualitat Assistencial

Motivació:

Sóc infermer especialitzat en gestió sanitària, i en la implementació de sistemes i models de qualitat assistencial.

La meva experiència en l’àmbit de la qualitat m’han fet desenvolupar habilitats pel lideratge participatiu, per la planificació estratègica, i per la posada en marxa i avaluació de projectes.

Entenc la gestió de la qualitat com un procés dinàmic de lideratge, assessorament i suport, que s’adapten segons les necessitats de l’organització.

El respecte per les persones i les institucions, i la constància en el treball són valors que reconec en el que faig.

Després de dos anys com a vocal de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial voldria optar al càrrec de Secretari de la Societat.

Victòria Sabaté

Referent seguretat del pacient Atenció Primària Metropolitana Nord. Institut Català de la Salut  (ICS). Direcció Atenció Primària Metropolitana Nord (DAP MN) Unitat territorial de Qualitat i Seguretat del pacient DAP MN

Motivació:

M’agradaria formar part de la Junta Directiva de la SCQA per poder aportar la meva experiència i donar a conèixer la qualitat i la seguretat del pacient que es treballa a l’Atenció Primària, tant a nivell intern com en coordinació amb altres àmbits assistencials.

Marta Peña

Directora de Qualitat, Anàlisi i Avaluació en Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla. Tarragona.

Motivació:

Crec fermament que la meva passió per millorar la qualitat assistencial, juntament amb la meva experiència multidisciplinària, poden ser un actiu valuós per a la Societat Catalana de Qualitat Assistencial. Estic totalment compromesa a continuar treballant per promoure l'excel·lència en la prestació dels serveis sanitaris i socials a Catalunya.

Esther Badia

Responsable de Qualitat Atenció Primària DAP MetroNord. Institut Català de la Salut.

Motivació:

Estic interessada en formar part de la Junta directiva de la SCQA per unir-me a grans professionals orientats a millorar els Models d'atenció, aportant la meva experiència a l'Atenció Primària, un àmbit que està en procés de desenvolupament i amb una gran necessitat de ser visible davant de la societat. Hem d'apostar per millorar la gestió del coneixement a l’atenció primària i presentar pràctiques de valor a cadascuna de les jornades i congressos, ja siguin orientats a la millora de la pràctica assistencial, així com a la qualitat i a la seguretat del pacient.

Lídia López

Llicenciada en Medicina i Cirurgia. UB (1999) amb més de 20 anys d'experiència en Gestió Sanitària i Qualitat Assistencial en el sector Hospitalari, Assegurances de Salut i Mútua Laboral. Actualment soc Assessora Mèdica en una mútua laboral, participo activament en 3 projectes com a representant de la SECA i soc secretària de la Secció de Gestió de Processos i Adequació de la Pràctica Clínica de la SECA.

Vaig ser vocal de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA): 2005-2007.

Motivació

Estic interessada en presentar-me com a vocal de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial ja que m’agrada estar al dia de les novetats i experiències en qualitat i gestió assistencial i crec que puc aportar el meu coneixement i experiència a la Societat.

Carme Varó

Departament de qualitat i seguretat del pacient. Referent de l'atenció intermèdia de Qualitat i Seguretat del pacient. Consorci Sanitari de Terrassa

Motivació:

En començar el meu camí professional com a infermera, els llocs de treball han sigut diferents. Des de fa uns anys la meva trajectòria ha estat relacionada amb l'atenció sociosanitària actualment l'atenció intermèdia.  Sempre m'ha motivat treballar en termes de Qualitat i per aquest motiu, actualment formo part de l’equip de Qualitat del Consorci Sanitari de Terrassa com a referent de l’atenció intermèdia.

A l'atenció intermèdia no sempre es promociona la Qualitat assistencial i penso que hi ha camí de millora en l'atenció sanitària als usuaris que atenem.

La meva aportació dintre de la Societat pretén donar visibilitat i potenciar a l'atenció intermèdia en termes de Qualitat.

Alejandra Sánchez

Responsable de l’àrea de Qualitat i seguretat del pacient del Consorci Sanitari de l’Anoia, desenvolupant la meva feina en els diferents línies d’atenció: Hospital d’aguts, Atenció Primària, Salut Mental i Atenció intermèdia.

Motivació

Contribuir amb el desenvolupament de projectes que aportin valor a la sanitat catalana, donar suport al treball que s'ha realitzat des de l'organització i col·laborar amb el desenvolupament de noves iniciatives que ajudin a millorar les organitzacions, des d'un punt de vista pràctic i àgil