La SCQA reuneix 300 professionals a Igualada per impulsar la qualitat 360º
El Teatre Municipal de l’Ateneu d’Igualada ha estat l’escenari de la XXV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial, celebrada els dies 4 i 5 de juny, amb la participació de prop de 300 professionals del sistema sanitari.
Amb el lema “Qualitat 360º: impulsem el valor cap a un nou horitzó”, la trobada, organitzada per la Societat Catalana de Qualitat Assistencial i el Consorci Sanitari de l’Anoia, ha combinat ponències, taules temàtiques, tallers, activitats participatives i comunicacions científiques amb l’objectiu de promoure una sanitat més humana, sostenible i centrada en les persones.
La jornada ha començat amb tallers i formats participatius
La jornada va començar el 4 de juny a la tarda amb un conjunt de tallers simultanis. D’una banda, es va organitzar un escape room sobre seguretat del pacient, una activitat innovadora per reflexionar sobre riscos assistencials i treball en equip. En paral·lel, es van dur a terme sessions de comunicacions breus.
També es va abordar el Codi Risc Suïcidi com a eina per a la millora del valor assistencial, i es va dur a terme un taller de lectura fàcil i comunicació amb pacients, que va incloure la participació de ciutadania i professionals.
Lideratge institucional i mirada crítica
L’acte oficial de benvinguda, celebrat l’endemà, ha comptat amb la participació de Rosa Simón, presidenta de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial; Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia; Alba Brugués, gerenta de la Regió Sanitària Penedès, i Carme Riera, regidora de Cultura i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada, que han destacat la col·laboració entre institucions i la necessitat de repensar la qualitat des d’una visió transformadora.
“La qualitat davant del mirall. Una mirada crítica” va ser el títol de la conferència inaugural, a càrrec de la consultora Àngels Martos, qui va convidar els assistents a qüestionar com liderem i transformem el sistema de salut des del punt de vista de la qualitat.
![]() |
![]() |
Medi ambient i sostenibilitat, protagonistes del 5 de juny
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, la jornada va dedicar una taula a la sostenibilitat 360º, moderada per Yolima Cossio. S’hi van abordar temes com: foto 3
- El biaix de gènere en el risc cardiovascular, amb Àngels Pedragosa, Consorci Sanitari de Terrassa.
- La prescripció sostenible d’inhaladors, amb Noé Garin, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- Els plans d’atenció individualitzada en residències, amb Christian Alvarado, Hospital Universitari d’Igualada.
Projecte innovadors d’adequacio i noves tecnologies
Aquestes dues taules van ser moderades per Johanna Caro i Elisabeth Gonzalez respectivament
- Gestió de la cronicitat en un territori amb sobreenvelliment i dispersió: una proposta de reordenació dels dispositius. amb Ana Vena, ICS –GSS.
- Avaluació de les diferents estratègies per augmentar la seguretat en els anticoagulants orals des del 2022 fins 2025 amb Sílvia Alpáñez, EAP Igualada Urbà.
- Contencions mecàniques: mites i realitats en l’adequació i aportació de valor a la qualitat assistencial amb Blas Blánquez, Infermer especialista en salut mental, Fundació Hospitalàries Sant Boi.
- Millora de la pràctica clínica en l’adequació del sondatge vesical amb Lahcen Achmine, Consorci Sanitari de Terrassa.
- ImaginEM, sobre intel·ligència artificial en esclerosi múltiple, amb Sergio Martínez i Pablo Naval, Hospital Universitari de Bellvitge.
- Una app per consultar les guies clíniques del Sistema d’Emergències Mèdiques, presentada per Bibiana Carrion.Formació per millorar la comunicació amb pacients, amb Màrius Fíguls.GAPICC Cat Central.
- Tecnologia integrada per apropar la prevenció cardiovascular i la rehabilitació cardíaca a domicili amb Núria Santaularia, Althaia Xarxa
![]() |
![]() |
Reconeixements als millors treballs presentats com a comunicacions orals
La Societat Catalana de Qualitat Assistencial ha lliurat tres reconeixements destacats:
- Premi al Millor Treball Final de Postgrau o Màster: Eric Moral González, per un estudi sobre la implementació d’un protocol de reanimació cardiopulmonar extracorpòria en un hospital de tercer nivell. Patrocinat per la SCQA
- 1er Premi a la millor comunicació oral: Encarna Salete Mayoral, per un projecte col·laboratiu de millora de l’atenció intermèdia entre diversos dispositius de la Regió Sanitària de Lleida. Patrocinat per VIFOR
- 2º Premi :Susana Álvarez (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), per “Del caos al control”, sobre la implantació de comandaments centrals en serveis d’urgències. Patrocinat per OPINAT
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vídeo resum de la XXV Jornada de la SCQA
La pròxima jornada, a Terrassa
En la cloenda, la SCQA ha agrait la participacio i assistencia a la jornada , tot destacant la gran qualitat dels treballs presentat i avançant la seu de la XXVI edició que se celebrarà a Terrassa l’any 2026, amb la ferma voluntat de continuar promovent una cultura de qualitat arreu del territori.